joi, 9 iunie 2011

Evenimente astrologice ... ca tot s-au aliniat planetele zilele astea

Anul 2011 aduce pe teritoriul Romaniei nu mai putin de 3 eclipse importante, fiind unul dintre cei mai buni ani in ce priveste eclipsele in Romania. 
Astfel, in 2011 au loc: o eclipsa partiala de Soare pe 4 ianuarie - cea mai mare eclipsa vizibila din Romania in urmatorii 20 ani si doua eclipse totale de Luna - 15 iunie si 10 decembrie
Per ansamblu, anul 2011 este un an cu 6 eclipse: 4 eclipse partiale de Soare (4 ianuarie1 iunie1 iulie25 noiembrie) si 2 eclipse totale de Soare (15 iunie si 10 decembrie).


A doua eclipsa a anului 2011 va fi o eclipsa totala de Luna - 15 Iunie, foarte aprope de 21 iunie 
In seara zilei de 15 iunie 2011, din Romania se va observa o frumoasa eclipsa de Luna a carei faza totala va dura 1 ora si 40 de minute. In Romania Luna va rasari doar cu cateva minute inainte de inceputul eclipsei partiale. Maximul eclipsei se va produce la ora 23.12 - ora de vara a Romaniei.
Eclipsa Totala de Luna din 15 iunie 2011 - se va vedea in intregime din estul si sudul Africii, sudul Asiei si Oceanul Indian. Eclipsa se va vedea partial (la rasarit sau apus) in Australia, Europa si America de Sud.

Solstitiul de vara – 21 Iunie – Cea mai lunga zi a anului si ziua de Sanzaiene
Duminica, 21 iunie, la ora 8 si 45 de minute, longitudinea astronomica a Soarelui este de 90 grade, aflandu-se la 23 de grade si 27 minute distanta unghiulara nord fata de ecuatorul ceresc, el descriind miscarea diurna pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit Tropicul Racului. Este momentul solstitiului de vara, ce marcheaza inceputul verii astronomice, aceasta zi fiind cea mai lunga zi urmata de cea mai scurta noapte a anului.  
Denumirea de solstitiu (”Soarele sta”) este data de faptul ca, la data respectiva, are loc schimbarea gradientului miscarii Soarelui in raport cu declinatiile acestuia. Crepusculul are durata maxima din an, iar la latitudinile ridicate, el se prelungeste toata noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor ”nopti albe”. 
Solstitiile reprezinta cele doua momente ale anului cand Soarele se afla la cea mai mare sau cea mai mica inaltime fata de Ecuator.
Ce este solstitiul de vara 
Pamantul executa atat o miscare anuala de revolutie in jurul Soarelui, cat si o miscare diurna de rotatie in jurul axei polilor terestri. Axa polilor Pamantului nu este constant perpendiculara pe planul orbitei Pamantului. Datorita acestui fenomen, cele 2 emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal in decurs de un an, fapt ce genereaza la latitudinile medii inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor. 
Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. In emisfera sudica a Pamantului fenomenul se deruleaza in sens invers.
Traditia solstitiului de vara 
Atotputernicia Soarelui de la solstitiu se celebreaza, la romani, prin focurile de Sanziene, aprinse pe locul cel mai ridicat. Incinsi cu brauri de pelin, oamenii se rotesc in jurul focului, apoi arunca aceste brauri ca sa arda odata cu toate posibilele necazuri care ar fi sa vie. 
Din cele mai vechi timpuri, solstitiul de vara a constituit un mare prilej de bucurie si sarbatoare, fiind legat de momentul strangerii recoltei. In timp, Noaptea de Sanziene- cum este denumita in folclorul romanesc - a devenit o serbare populara, cu caracter traditional, ce se desfasoara diferit in functie de tara respectiva si chiar de regiunea respectiva. 
Vechii celti serbau intre 20 si 23 iunie solstitiul, aducand in acest fel multumiri zeitei Litha care asigura fertilitate, bogatie, putere si ordine. Vechii germani, aprindeau focuri pe munte si rostogoleau la vale roti aprinse care simbolizau soarele si pe zeul lor Wotan, in acelasi timp ele avand rolul sa puna pe fuga spiritele rele.


A treia eclipsa a anului 2011 va fi tot o eclipsa totala de Luna
Ultima eclipsa vizibila din Romania in 2011 va fi tot o eclipsa totala de Luna care de aceasta data se va vedea doar partial. Aceasta se va produce pe 10 decembrie 2011. Luna va rasari in Romania in timpul eclipsei totale. Maximul eclipsei va avea loc la ora 16.31.46 (ora de iarna a Romaniei). Eclipsa totala dureaza 52 de minute si 16 secunde.
Eclipsa Totala de Luna din 10 decembrie 2011 - va putea fi vazuta in intregime din Asia (exceptie facand zona vestica), Australia si Oceanul Atlantic. In rest eclipsa se va vedea la rasarit in Africa si Europa, iar la apus in America de nord


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu