marți, 22 martie 2011

Ayurveggie - curs de bucatarie indiana

Sambata am participat in mod activ la un curs inedit de gatit sustinut de reprezentantii Art of Living la casa Rawz. Specificul Casei Rawz e mancare gatita fara foc ... cu toate acestea noi am folosit plite electrice:) sper surprinderea pustilor. "Oau se gateste cu foc!" 
Maestrii bucatari Alexandra si Cezar ne-au adus in atentie aromele indiene, ne-au dat cateva indicatii referitoare la Ayurveda si ne-au prezentant obiceiurile culinare specifice Indiei (stiam eu ceva, aveam si multe prejudecatii dar informatiile aduse de ei au fost noi si foarte interesante). Ayurveda sau medicina ayurvedică reprezintă sistemul de cunoştinţe medicale indiene care provine din textele sacre ale Vedelor (c. 3900 î.Hr.- c. 1500 î.Hr.) şi ale cărui principii sunt valorificate în ceea ce astăzi numim terapii alternative. 


Alimente (Ayurveda) care nu trebuie sa lipseasca din casa: unt, ardei rosii, galbeni si verzi, rosii, praz, mere, morcovi, pere, spanac, ridichi, sparanghel, patrunjel, marar, iaurt, ceapa, usturoi.
Mirodenii (Ayurveda) care nu trebuie sa lipseasca din casa: piper, paprica, anason, chimen, rozmarin, maghiran, menta, salvie, scortisoara, cuisoare, enibahar.

Ayurveda imparte oamenii in functie de dominanta a trei forte interioare:
Vata – sau miscare – pentru a putea respira, pentru a putea trimite si primi impulsuri nervoase de la creier.
Pitta - sau metabolism – pentru a prelucra alimentele, aerul si apa din intregul sistem si de a facilita functionarea intelectuala adecvata.
Kapha – sau de structura – pentru a tine celulele impreuna si a forma muschii, grasimea, oasele si tendoanele.
Cursul a fost interactiv, toata lumea a curatat, a tocat, a ras,a  amestecat chiar pustii au fost de ajutor.
... dar nimeni nu a gustat de doua ori cu aceasi lingura - asta fiind una din regulile de baza.
O alta regula aflata de la Alexandra este ca fiecare mancare trebuie sa contina legume din cele 5 culori.
Mancarea preparata isi pastreaza proprietatile terapeutice timp de maxim 6 ore... dupa care valoarea energetica si terapeutica scade considerabil. Dar la final de curs nu a mai ramas prea multa mancare.
Meniul serii: Fasole Mung, Orez basmati (scortisoara si cuisoare) legume Hot (dupa parerea mea) si Raisa.

 

Un comentariu:

  1. Super tare blogul tau :) Ai explicat mai bine ca mine depre Ayurveda! Sper intr-o zi sa dai si tu un curs de bucatarie vegetariana!!! Voi veni cu siguranta. Cand si daca vrei, imi zici si ne ocupam de detalii. Vlad, ce zici?

    RăspundețiȘtergere